Original synopsis

S1E1

Hobby-inredaren och crowdfundaren Elin och hennes make Christoffer har, tillsammans med sonen Dion, nyligen flyttat in i sitt nya hem, ett övergivet mentalsjukhus strax utanför Stockholm. Här ska de få mer utrymme för sina idéer och mer plats för lekar med sonen, är det tänkt. Både hon och Christoffer, som jobbar som managementkonsult, kastar sig in det nya projektet, att förvandla den slitna, men vackra byggnaden till ett drömhem. Men det bli inte som de tänkt.

Redan första natten de tillbringar i lägenheten hör Elin steg och det rycker i ytterdörren. Konstiga skuggor tycks röra sig i rummen. Christoffer och Dion sover tungt, men Elin kan inte slappna av, och efter en sömnlös natt bestämmer hon sig för att ta reda på mer om husets historia. Det blir början på en resa som Elin snart inte vet om hon ska överleva.

S1E2

Elin har hittat mycket fakta om sitt nya hem, och en del av det hon får reda på skrämmer henne. Medan Christoffer jobbar övertid med ett viktigt projekt på kontoret, tillbringar Elin nästan all sin tid med att inreda lägenheten och försöka hitta förklaringar till de ljud hon hör i huset. Hon försöker prata med de nya grannarna, men ingen av dem vill erkänna att de har sett eller hört något konstigt. Men en granne, pensionären Britta, som är gammal sjuksköterska, sätter Elin i kontakt med några av de som tidigare arbetat på platsen. Det de berättar får Elin att undra än mer över ljuden hon hör och skuggorna hon ser i lägenheten.

Christoffer noterar att flera av grannarnas dörrar har ett stort kryss, gjort med krita. Han frågar Britta om saken och hon säger att det bara är en fånig tradition, som några tog upp när det flyttade in och upplevde en del störningar, när byggjobbarna gick in i fel lägenhet på morgnarna!

S1E3

Det är inte bara Elin som störs av att det rycker i dörren, nu hör även Christoffer hur handtaget trycks ner och hur låskolven rör sig. Han och Elin kommer överens om att det måste vara någon granne som tar i dörren, men en kväll hoppar Christoffer upp när det rasslar vid dörren. Trots att han snabbt är framme vid dörren och rycker upp den, så hinner han inte se någon utanför. Han rycker på axlarna, och försöker skratta bort händelsen, men både han och Elin är numera noga med att låsa dörren, även mitt på dagen.

Samtidigt går renoveringen vidare och Elin försöker få in så mycket av platsens historia i inredningen som hon kan. Via ett museum har hon fått en del fotografier och de gamla sköterskorna som Britta tipsat om, har gett henne en del gamla journaler som de sparat. Det har varit obehaglig läsning, men Elin tror att hon vet hur hon ska hantera informationen, om dessa personer får komma till tals borde de få lugn och ro!

S1E4

Tre månader in i renoveringen och inredningen av lägenheten i det gamla mentalsjukhuset erkänner Elin för första gången för sig själv att det spökar i hennes drömhus. Hon har pratat med grannarna och de förnekar att de någonsin ryckt i Elin och Christoffers dörr.

Men det är inte bara ytterdörren som är problemet. En dag berättar sonen Dion vid middagsbordet att en svartklädd kvinna med en stor nyckelklippa ville leka med honom på eftermiddagen. Hon ska ha stått bredvid hans säng när han vaknade efter sin lunchsovstund. Christoffer väljer att skratta bort händelsen, men Elin är orolig, någon annan än hon har inte varit i lägenheten den dagen, och någon kvinna som passar in på beskrivningen finns inte bland grannarna. Hon bestämmer sig för att gå till botten med det hela och pressa Britta på mer information om platsens ursprung.

S1E5

Inredningen börjar bli klar, och Elin är nöjd med lägenhetens utseende, det är modernt och ljust, så att inga skuggor ska lägga sig över rummen och kunna lura henne att hon ser saker som inte finns. På väggarna har hon satt upp bilder av husets historia, i stora guldramar. Bilderna är utvalda med omsorg, hon valde bort en bild av en kvinna i svart med en stor nyckelknippa. Den bilden brände hon på gården. Sonen Dion har inte pratat om den svartklädda kvinnan sedan dess, men istället har han börjat slänga ur sig ord på tyska. Inga hela meningar utan bara lösryckta ord. På Elins fråga om var han lärt sig orden, säger han att en man i korta byxor brukar komma och leka med honom. Christoffer blir arg när han hör det, och tror att någon i föreningen vill ha bort dem, men Elin som nu kan platsens historia allt för väl, blir iskall av rädsla när hon hör sonens ord.

Elin har tillbringat mycket tid med Britta och hennes vänner, men de vill inte säga något mer om det som varit. Inte heller vill de andra grannarna prata. Elin känner sig mer och mer isolerad och rädd.

S1E6

Christoffer, som ofta än tidigare jobbar över, träffar på ett företagsevent mäklaren som sålde lägenheten till Elin och Christoffer. Hon undrar hur de trivs, och blir både glad och förvånad när Christoffer svarar att de trivs bra. Mäklaren förklarar att lägenheten varit svårsåld och att tre par som visade intresse och till och med bjöd på den backade ur innan det var dags att skriva kontrakt. Två andra par köpte och sålde efter kort tid, ett av paren hann inte ens flytta in.

Dion fortsätter att säga tyska ord, och Elin undrar hur hon ska få honom att sluta. Hon försöker få honom att leka med de andra barnen på gården, men Dion säger att han hellre leker med mannen i kortbyxor.

S1E7

Ordföranden i föreningen kommer fram till Elin och Christoffer när de packar ur matkassarna från veckohandlingen ur bilen. Han är arg och undrar vad de egentligen håller på med. Han förklarar att han försökt ringa på hos dem och när ingen öppnade tog han i handtaget och fick en stöt så att han flög till marken. Elin och Christoffer förstår ingenting, men medan ordföranden stormar iväg över gården och ropar att händer det igen så ska han minsann polisanmäla dem, försöker de båda komma på en naturlig orsak till händelsen. Men ingen av dem tror längre på naturliga orsaker i lägenheten.

Elin vill inte längre vara ensam i lägenheten, och hon och Christoffer bråkar allt oftare. För att bryta inredningstemat har Elin hämtat de inredningsdetaljer de hittade i en övergiven herrgård på Zanzibar flera år tidigare, och som de hittills haft magasinerade. Hon kompletterar nu sin inredning med några afrikanska masker och exotiska kakelplattor och krukor med afrikanska motiv.

S1E8

Det är årsmöte i föreningen och stämningen är tryckt. När själva mötet är över tar ordföranden till orda och anklagar Elin och Christoffer för att ha släppt loss onda andar i föreningen, genom sin inredning och genom att rota i historien. Elin försöker förklara men hon blir nerröstad. Gråtande vänder hon sig till Britta, men Britta vänder henne ryggen.

Christoffer blir arg och anklagar föreningen för att dölja felaktigheter i fastigheten genom att anklaga honom och Elin för de störningar i elektricitet och bredband som de alla haft sedan de flyttade in. Han menar att tunnlarna under byggnaderna måste ha fullt av råttor som gnagt på kablarna. Mötet slutar i kaos, när en av kaffetermosarna plötsligt exploderar och varmt kaffe träffar Dion som skriker ”Achtung”. Grannarna stirrar på barnet och Elin och Christoffer, och flera gör korstecken innan de skyndar sig hem. Britta stannar och hjälper Christoffer att trösta Dion medan Elin torkar upp kaffet på golvet och plockar ihop bitarna av den trasiga kannan. Hon får ett skärsår men säger inget till de andra om det.

S1E9

Elin och Chrisoffer vill inte bo kvar i föreningen efter det misslyckade årsmötet. Ingen av grannarna hälsar längre på dem och alla har satt ett stort kryss på sina dörrar. Bara Elin och Christoffers dörr saknar kryss. Elin har visserligen flera gånger ritat ett kryss där med Dions kritor, men varje gång har märket försvunnit. Såret på fingret vill inte läka, varje gång hon tar av plåstret ser det ut som det helt nytt ut. Elin ljuger för sin man och säger att hon skurit sig på brödkniven.

Elin och Christoffer lägger ut lägenheten till försäljning, men ingen nappar på att köpa den. Elin vill inte att Dion ska bo där, och lämnar honom ofta hos sin egen mor i en mindre stad en timme bort. Christoffer fortsätter jobba över och Elin är ofta själv i lägenheten. De kan inte köpa något annat innan de har sålt och tiden går. Elin blir mer och mer hysterisk. Hon ser skuggor varje dag och de verkar bli allt tydligare. Det går snart inte en timme utan att det rycker i dörren.

S1E10

En dag, strax efter jul, kastar sig Elin fram till dörren när det rycker i den. Hon sliter upp den och det hon ser utanför får henne att skrika högt. Hon försöker stänga dörren men det går inte. Plötsligt går strömmen i hela området och det blir becksvart.

När Christoffer kommer hem flera timmar senare känner han att något är fel. Det är mörkt i alla lägenheter. Han sätter handen på dörren och blir förvånad när dörren går upp, Elin är ju alltid så noga med att låsa! Han ropar och efter några tysta sekunder hör han först ett rassel av nycklar och sedan en mansröst som säger ”bitte hereinkommen”.

S2E1

Pia och Alex ser en annons på Hemnet om en lägenhet, och innan de ens gått på visning har Pia förälskat sig i den. Det är ett dödsbo som säljer lägenheten, men det stör varken Alex eller Pia. De tilltalas istället av den häftiga inredningen som verkligen tar upp platsens historia, lägenheten ligger i ett gammalt mentalsjukhus.

Trots att de egentligen inte har råd köper de lägenheten. Ingen annan bjuder på den och den ligger verkligen långt under det normala priset i det området. De går med på ett snabbt tillträde, och eftersom de redan gått över sin budget blir de glada när mäklaren undrar om de också kan tänka sig att ta över inredningen som den är.

https://www.expressen.se/leva-och-bo/hemma-hos-5/dromhem/elin-bor-i-gamla-mentalsjukhuset-har-blivit-magiskt-hem/